Polity: Citizenship

Q1) Which of the following Part of the constitution of India deals with citizenship?

a) Part I
b) Part II
c) Part III
d) Part IV

Answer – B

Explanation: Citizenship is dealt with from Article 5 to Article 11 in Part II of the constitution of India.

 

Q2) Consider the following statements with regard to citizenship rights.

1) Aliens enjoy all civil and political rights like citizens in India.
2) Friendly aliens, unlike enemy aliens, enjoy protection against arrest and detention under Article 22.

Choose the correct statements from the codes given below:

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – B

Explanation: There are two kinds of people – citizens and aliens. Citizens enjoy all civil and political rights unlike the aliens. Further, aliens are of two kinds – enemy aliens and friendly aliens.

Enemy aliens are the subjects of that country that is at war with India. While, friendly aliens are subjects of those countries that have cordial relations with India.

 

Q3) Which of the following right is available to both citizens and aliens except for enemy aliens?

a) Equality of opportunity in matters of public employment
b) Freedom of speech and expression
c) Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth
d) Protection of life and personal liberty

Answer – D

Explanation: Protection of life and personal liberty under Article 21 is available to both citizens and foreigners i.e. except enemy aliens.

 

Q4) Consider the following statements with regard to citizenship.

1) Aliens are eligible to hold offices of President of India or Vice President of India.
2) Aliens have the right to vote in the elections of state legislative assembly.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – D

Explanation: Both the statements are wrong as the above statements hold true only for the citizens and not for aliens.

 

Q5) Which of the following have the power to make any provision with respect to acquisition and termination of citizenship and all other matters relating to citizenship?

a) Parliament
b) President
c) Supreme Court
d) Attorney General

Answer – A

Explanation: Parliament shall have the power to make any provision with respect to acquisition and termination of citizenship and all other matters relating to citizenship as per Article 11 of the constitution of India. 

 

Q6) Which of the following is not one of the five ways of acquiring citizenship as prescribed by The Citizenship Act of 1955.

a) By Birth
b) By Renunciation
c) By Incorporation of Territory
d) By Descent

Answer – B

Explanation: According to the Citizenship Act 1955, citizenship of India can be acquired by five ways: by birth, by registration, by incorporation of territory, by naturalization, by descent.

And citizenship can be terminated three ways i.e. by renunciation, by termination, and by deprivation.

 

Q7) Consider the following statements with regard to acquisition of citizenship by way of naturalization.

1) The central government may, on an application, grant a certificate of naturalization to any person.
2) The government of India may waive all or any of the listed conditions for naturalization in the case of a person who has rendered distinguished service to the science, philosophy, art, or literature.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – C

Explanation: Both the above mentioned statements are correct. Also, every naturalized citizen must take an oath of allegiance to the constitution of India.

 

Q8) Which of the following is not one of the ways of loss of citizenship as prescribed in The Citizenship Act, 1955.

a) By renunciation
b) By termination
c) By deprivation
d) By naturalization

Answer – D

Explanation: Naturalization is a way of acquiring citizenship and not a way of loss of citizenship.

 

Q9) Consider the following statements with regard to citizenship in India.

1) In India, all citizens irrespective of the state in which they are born or reside enjoy the same political and civil rights of citizenship all over the country.
2) The Parliament under Article 16 can prescribe residence within a state or union territory as a condition for certain employments or appointments in that state.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – C

Explanation: Both the above statements are correct. However there are certain exceptions to statement 1 as mentioned in Article 15, 16, 19 and in the case of Jammu and Kashmir.

 

Q10) Consider the following statements with regard to PIO’s versus OCI’s.

1) Both OCI’s and PIO’s are not allowed any political rights.
2) PIO’s don’t require a separate visa to visit India while OCI’s get a life-long visa for visiting India.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – C

Explanation: Both the above statements are correct. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *