Polity: Preamble

Q1) Consider the following statements

1) The Preamble states that the Constitution derives its authority from the President of India.
2) The Preamble specifies justice, liberty, equality and fraternity as the objectives of the Constitution.
3) The Preamble embodies the positive concept of secularism.

Which of the above statements are correct?

a) 1 and 2
b) 1 only
c) 2 only
d) 2 and 3

Answer – D

Explanation: Statement 1 is wrong as the constitution derives its authority from the people of India.

Statement 3 talks about the positive concept of secularism i.e. all religions in our country have the same status and support from the state.

 

Q2) Which of the following constitution was the first to begin with a preamble?

a) United Kingdom
b) United States of America
c) France
d) Japan

Answer – B

Explanation: The term Preamble refers to the introduction or preface to the constitution. It contains the summary or essence of the constitution. The American constitution was the first to begin with a Preamble. The Preamble to the Indian constitution is based on the ‘Objectives Resolution’ that was drafted by Pandit Nehru.

 

Q3) Which of the following words were added in the Preamble through means of amendment?

1) Sovereign
2) Socialist
3) Democratic
4) Secular
5) Republic

Choose from the codes given below:

a) All of the above
b) 1, 2, and 5
c) 2 and 4
d) 1 and 3

Answer – C

Explanation: The Preamble was amended by 42nd constitutional amendment act (1976) which added three new words in the Preamble – socialist, secular and integrity. Hence, the correct answer is option C.

 

Q4) Consider the following statements relating to the Preamble of the Constitution of India.

1) Indian brand of socialism is communistic socialism.
2) Indian Constitution embodies the negative concept of secularism i.e. no religion is favoured and supported by the State.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – D

Explanation: Indian brand of socialism is democratic socialism which holds faith in mixed economy where both public and private sectors co-exist. Indian socialism is a blend of Marxism and Gandhism, leaning heavily towards Gandhian socialism.

Indian constitution embodies the positive concept of secularism i.e. all religions have the same status and support from the State.

 

Q5) Which of the following manifest democratic polity?

1) Independence of judiciary
2) Rule of law
3) Universal adult franchise
4) Periodic elections

Choose from the codes given below:

a) All of the above
b) 2 and 4
c) 1 and 3
d) None of the above

Answer – A

Explanation: Democratic polity as stipulated in the Preamble is based on the doctrine of popular sovereignty i.e. possession of supreme power by the people. The Indian constitution provides for representative parliamentary democracy under which the executive is responsible to the legislature for all its policies and actions. Universal adult franchise, periodic elections, rule of law, independence of judiciary, and absence of discrimination on certain grounds are the manifestations of the democratic character of the Indian polity.

 

Q6) The term ‘Republic’ in our Preamble indicates which of the following?

1) The head of the state is elected indirectly for a fixed period.
2) Indian President is elected directly for a fixed period of five years.
3) It indicates vesting of political sovereignty in the people of India.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 1 and 3
c) 2 and 3
d) 3 only

Answer – B

Explanation: India has an elected head called the President. He is elected indirectly for a fixed period of 5 years. India became republic only in 1950 i.e. after the adoption of constitution and getting past its dominion status.

 “A republic is a form of government in which the people, or some significant portion of them, retain supreme control over the government, at least in theory, and where offices of state are not granted through heritage”

 

Q7) The idea of ‘Justice’ has been taken from which of the following?

a) French Revolution
b) Russian Revolution
c) Irish constitution
d) American constitution

Answer – D

Explanation: The idea of justice is taken from Russian Revolution 1917. A combination of social and economic justice denote what is known as ‘distributive justice’.

 

Q8) Consider the following statements with regard to ‘liberty’ as mentioned in the Preamble to the constitution of India.

1) The liberty conceived by the Preamble or Fundamental Rights is not absolute but qualified.
2) Liberty means absence of restraints on the activities of individuals and providing of opportunities for the development of individual personalities.

Choose the correct statements from above:

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – C

Explanation: The idea of liberty has been taken from French revolution (1789). The Preamble secures to all citizens of India liberty of thought, expression, belief, faith, and worship through their Fundamental Rights enforceable in court of law, in case of violation.

 

Q9) To ensure political equality there are two provisions in the Constitution:

1) No person is to be declared ineligible for inclusion in electoral rolls on grounds of religion, race, caste or sex.
2) Elections to the Lok Sabha and the state assemblies to be on the basis of adult suffrage.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – C

Explanation: Above mentioned statements are Articles 325 and 326 respectively. Both of these provisions in the constitution seek to achieve political equality.

 

Q10) Consider the following statements with regard to the Preamble:

1) The Preamble is a source of power to the legislature.
2) Preamble is justiciable i.e. its provisions are enforceable in courts of law.
3) Preamble is not a part of constitution.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) All of the above
d) None of the above

Answer – D

Explanation: Preamble is neither a source of power to legislature nor a prohibition upon the powers of legislature. Hence, statement 1 is wrong.

Preamble is non-justiciable that is its provisions are not enforceable in courts of law. Hence, statement 2 is wrong.

Preamble is a part of the constitution as was stated in Kesavananda Bharati case in 1973. Hence, statement 3 is wrong.

 

Q11) Consider the following statements with regard to the amendability of the Preamble.

1) Preamble cannot be amended
2) Parliament has the power to amend the Preamble subject to the condition that no amendment is done to the basic features.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer – B

Explanation: The preamble has been amended only once so far, in 1976, by the 42nd constitutional amendment act which added three new words – socialist, secular and integrity.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *