Q1) Which of the following you are not likely to find in Nagarhole National Park in Karnataka?

a) Four-Horned Antelope

b) Sloth Bear

c) Wild Elephant

d) Nilgiri Tahr

Answer – d

Explanation: - As few as 100 Nilgiri tahrs were left in the wild by the early 20th century. Since that time their numbers have inceased somewhat; in a comprehensive study of the Nilgiri tahr population in Western Ghats, the WWF-India has put the population at 3,122.  Eravikulam National Park in Kerala is home to the largest population.

The Nilgiri tahr inhabits the open montane grassland habitat of the south of Western Ghats montane rain forests ecoregion. These grassland habitats are surrounded by dense forests at the lower elevations. The Nilgiri tahrs formerly ranged over these grasslands in large herds, but hunting and poaching in the nineteenth century reduced their population.

Q2) Which of the following organization recently came out with the “Living Planet Report 2018”?

a) WWF

b) UNEP

c) IUCN

d) Amnesty International

Answer – a

Explanation: – WWF, setup in 1961, is one of the world’s largest and most experienced independent conservation organizations, with over 5 million supporters and a global network active in more than 100 countries. WWF’s mission is to stop the degradation of the planet’s natural environment and to build a future in which humans live in harmony with nature, by conserving the world’s biological diversity, ensuring that the use of renewable natural resources is sustainable, and promoting the reduction of pollution and wasteful consumption. Currently, their work is organized around these six areas: food, climate, freshwater, wildlife, forests, and oceans.

The Living Planet Report is published every two years by WWF since 1998; it is based on a Living Planet Index and ecological footprint calculation.

Q3) With the recent unveiling of the ‘Statue of Unity’ of Sardar Vallabhbhai Patel on the banks of River Narmada. Consider the following statements:

  1. The source of River Narmada lies in Amarkantak Plateau.
  2. River Kaveri and Kolar are tributaries of Narmada.
  3. Narmada River Valley is famous for its handwoven Maheshwari sarees.
  4. India’s best hardwood forests are found around Naramada River valley.

Which of the above statements are correct:

a) 1 and 4

b) 1, 2 and 3

c) 2 and 4

d) All of the above

Answer – d

Explanation: All of the above statements are factually correct.

 

Q4) Which of the following cannot be the reason of introducing Nitrogen dioxide, a prominent air pollutant, into the environment.

a) Bacterial respiration

b) Coral Breathing

c) Lightning

d) Entry from stratosphere

Answer – b

Explanation: Coral breathing is incorrect. All of the remaining options introduce the toxic nitrogen dioxide gas into the environment.

 

Q5) Which among the following correctly describes ‘homeostasis’?

a) It refers to the gradual process by which communities in the ecosystems change and develop over time.

b) It is the process by which an organism maintains a stable internal environment despite changes in external conditions.

c) It is the process of transfer of energy from one trophic level to another in a grazing food chain.

d) It is the gradual process through which energy requirement in an ecosystem is balanced with the energy available to the ecosystem.

Answer - b

 

Q6) Which of the following describes an indicator species?

a) It is a species that has a disproportionately large effect on the ecosystem in which it occurs.

b) It is a species which is of invasive nature.

c) It is a species which is introduced to balance the species composition in an ecosystem.

d) It is a species whose presence, absence or abundance reflects a specific environmental condition.

Answer - d

 

Q7) The biomass available for consumption by the herbivores is called:

a) Gross primary production

b) Net primary production

c) Secondary production

c) None of the above

Answer - b

 

Q8) Consider the following statements with reference to primary productivity of an ecosystem:

  1. Net primary productivity is gross primary productivity minus the amount of biomass consumed by the primary consumers.
  2. Primary productivity of water bodies is more than the primary productivity of terrestrial environment.

Which of the above statements are correct:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer - d

 

Q9) An inverted pyramid of biomass in a food chain can be found in which of the following ecosystems?

a) Forest

b) Marine

c) Grass land

d) Tundra

Answer b

 

Q10) Which of the following adds carbon dioxide to the carbon cycle on the planet Earth?

  1. Volcanic action
  2. Respiration
  3. Photosynthesis
  4. Decay of organic matter

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 3

b) 2 only

c) 1, 2, and 4

d) 1, 2, 3, and 4

Answer – c

 

Q11) Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?

a) North coastal Andhra Pradesh

b) South West Bengal

c) Southern Saurashtra

d) Andaman & Nicobar Islands

Answer – d

 

Q12) The 2004 Tasunami made people realize that mangroves can serve as a reliable safety hedge against coastal calamities. How do mangroves function as a safety hedge?

a) The mangrove swamps separate the human settlements from the sea by a wide zone in which people neither live nor venture out.

b) The mangroves provide both food and medicines which are needed by the people after any natural disaster.

c) The mangrove trees are tall with dense canopies and serve as an excellent shelter during a cyclone or tsunami.

d) The mangrove trees do not get uprooted by storms and tides because of their extensive roots.

Answer – d

 

Q13) What is eutrophication?

a) The level and the unique role played by a species in its ecosystem.

b) Population explosion of a species in an ecosystem due to the removal of their predators.

c) Excessive growth of algae in nutrient-rich waters leading to reduced oxygen levels and the death of many organisms.

d) The ability of organisms in a food chain to convert energy received into living matter.

Answer – c

 

Q14) In which of the following are corals not found?

a) Gulf of Kutch

b) Gulf of Khambat

c) Gulf of Mannar

d) None of the above

Answer – b