Q1) Consider the following statements:

  1. Bio-accumulation is decrease in concentration of a substance in a food chain
  2. Bio-magnification is decrease in concentration of a substance in an organism.

Choose from the codes given below:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer – d

 

Q2) Consider the following statements regarding ecological succession:

  1. Primary succession can occur on recently cooled lava and bare rock
  2. Abandoned farmland or forest after fire can result in Secondary succession
  3. Generally because of availability of soil, primary succession is faster

Choose from the codes given below:

a) 1 and 2

b) 2 only

c) 3 only

d) All of the above

Answer – a

 

Q3) Consider the following statements:

  1. Conservation and Sustainable management of wetlands is handled by National Wetland Policy
  2. Wildlife (Protection) Amendment Act, 1991 talks about wetlands conservation
  3. State government is responsible for management of wetlands and implementation of the National Wetland Conservation Programme.

Select the correct statements from above:

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) All of the above

Answer –  d

 

Q4) Consider the following statements

  1. Coral growth and reef growth refer to two different things.
  2. Great Barrier Reef in Australia is an example of barrier reef and Coral reefs in Lakshadweep is an example of Fringing reef.
  3. Coral reefs are found on the east and west coasts of India
  4. Corals were there along the west coast 1.8 lakh years ago.

Select the correct statements from above:

a) 1 only

b) 2 & 3 only

c) 1, 3 & 4

d) All of the above

Answer – a

Explanation: Lakshadweep has atolls and not fringing reefs. The islands here are not volcanic.

 

Q5) In the context of the Indian Forests (Amendment) act, 2017 –

  1. As per the act Bamboo grown in forest areas ceases to be tree.
  2. It will encourage bamboo plantation by farmers which will in turn contribute to doubling of farmer’s income by 2022.
  3. Bamboo is taxonomically a grass.

Select the correct statements from above:

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 3 only

d) All of the above

Answer – b

 

Q6) Consider the following statements related to the processes that occur in ecosystem:

  1. Humification occurs during decomposition in the soil which leads to accumulation of a dark coloured amorphous substance.
  2. Decomposition is largely an oxygen requiring process.
  3. Mineralisation is the process by which substance becomes more concentrated in the bodies of the consumers as one moves up the food chain.

Which of the above statements are correct:

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1 only

d) All of the above

Answer – a

 

Q7) Which of the following statements describes the term Allogenic Succession?

a) It is the succession in which initially the green plants are much greater in quantity.

b) It is the succession brought about by living inhabitants of that community.

c) It is the succession brought about by non living inhabitants of that community.

d) It occurs when plants recognize an area in which the climax community has been disturbed.

Answer – c

 

Q8) The Principle of Common but Differentiated Responsibilities is specially focused on:

a) Ozone Layer depletion

b) Combat Desertification

c) Climate Change

d) Mangroves and Wetlands conservation

Answer – c

 

Q9) Consider the following statements:

  • Environmental Impact Assessment was introduced under Environment Protection Act
  • The EIA is carried out by an Environmental Appraisal Committee which is an autonomous body.

Which of the above statements are correct:

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer – d

 

Q10) What are the advantages of Environmental Impact Assessment?

  1. Reduces disputes and confrontation
  2. Ensures consideration of interests of the local people
  3. Identifies potential hazards of the project

Choose from the codes given below:

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1 only

d) All of the above

Answer – d

 

Q11) Consider the following statements regarding ‘Earth Hour’?

  1. It is an initiative of UNEP and UNESCO
  2. It is a movement in which the participants switch off the lights for one hour on a certain day every year.
  3. It is a movement to raise awareness about the climate change and the need to save the planet.

Which of the above statements are correct:

a) 1 and 3

b) 2 only

c) 2 and 3

d) All of the above

Answer – c

 

Q12) With reference to BirdLife International which of the following statements are correct?

  1. It is a global partnership of Conservation Organisations
  2. The concept of Biodiversity Hotspots originated from this organization
  3. It identifies the sites known/referred to as important bird and biodiversity areas

Choose from the codes given below:

a) 1 only

b) 2 and 3

c) 1 and 3

d) All of the above

Answer – c

 

Q 13) Consider the following statements regarding Benthic zone of an ocean ecosystem:

  1. It is the region extending up to continental shelf.
  2. It is the most productive zone in ocean ecosystem.
  3. Most of the organisms found here are luminescent.

Which of the above statements are correct:

a) 3 only

b) 1 and 2

c) 1 and 3

d) 1, 2, and 3

Answer – a

 

Q14) Consider the following statements:

  1. Most of the world’s coral reefs are in tropical waters.
  2. More than one third of the world’s coral reefs are located in the territories of Australia, Indonesia and Philippines.
  3. Coral reefs host far more number of animal phyla than those hosted by tropical rainforests.

Which of the statements given above are correct:

a) 1 and 2

b) 3 only

c) 1 and 3

d) All of the above

Answer – d

 

Q15) With respect to eutrophication of water bodies consider the following statements

  1. Eutrophication can occur due to addition of fertilizers and sewage in water bodies.
  2. Eutrophication reduces penetration of sunlight into water bodies.
  3. Growth of algal blooms increases the amount of oxygen available in water bodies.

Which of the above statements are correct:

a) 1 and 2

b) 1 and 3

c) 2 only

d) All of the above

Answer – a

 

Q16) Consider the following statements regarding freshwater on Earth

  1. Freshwater constitutes nearly 3% of the total water available on Earth.
  2. Water available for use is less than 1% of that available on Earth.

Which of the above statements are correct:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer – c

 

Q17) Which of the following have coral reefs:

  1. Andaman & Nicobar Islands
  2. Gulf of Kutch
  3. Gulf of Mannar
  4. Sundarbans

Choose from the codes given below:

a) All of the above

b) 2 and 4

c) 1 and 3

d) 1, 2, and 3

Answer – d

 

Q18) Which of the following factors affect the productivity of an aquatic ecosystem?

  1. Sunlight
  2. Solubility of Oxygen
  3. Temperature
  4. Carbon content in the ocean

Choose from the codes given below:

a) 1, 2, and 3

b) 1, 3, and 4

c) 2, 3 and 4

d) All of the above

Answer – d

 

Q19) Consider the following statements:

  1. Eutrophication can occur both naturally and anthropologically
  2. Indian lakes are largely oligotrophic in nature
  3. Oligotrophic lakes have a low-nutrient content

Which of the above statements are correct:

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1 and 3

d) All of the above

Answer – c

 

Q20) Consider the following statements about polyps:

  1. Polyps live in large colonies and sustain a large variety of aquatic life
  2. They live in symbiotic relationship with algae
  3. Coral bleaching occurs due to discharge of fungus from their tissues

Which of the above statements are correct:

a) 1 and 2

b) 1 and 3

c) 2 and 3

d) All of the above

Answer – a