+91 9876543210

Q1) Which of the following Commission was setup as a commission of inquiry into the conspiracy to murder of Mahatma Gandhi?

a) Ashok Mehta Commission

b) Kriplani Commission

c) Fazl Ali Commission

d) J L Kapur Commission

Answer – d

 

Q2) Recently in the World Economic Forum Summit ‘Corruption Perceptions Index’ 2019 was released. Which of the following organization prepares the Index?

a) Amnesty International

b) Transparency International

c) The Heritage Foundation

d) Asian Development Bank

Answer – b

 

Q3) Recently a new snake eel (Ophichthus) species was discovered. With this discovery India has discovered, in total, 8 species of the Ophichthus genus so far. In which of the following state was this recent discovery?

a) Odisha

b) West Bengal

c) Andhra Pradesh

d) Tamil Nadu

Answer – a

 

Q4) Recently India touched an all-time high of over $462 billion of Forex reserves. Which of the following are the components of Forex reserves?

  1. Foreign Currency Assets
  2. RBI’s reserve position with IMF
  3. Special Drawing Rights (artificial currency created by IMF)
  4. Gold Reserves

Choose from the codes given below:

a) 1 and 3

b) 1, 2, and 3

c) 1 and 4

d) All of the above

Answer – d

 

Q5) Which of the following statements are correct about Biorock or Mineral Accretion Technology?

  1. Biorock is the name given to a substance formed by electro accumulation of minerals on the land surfaces.
  2. This accumulation of minerals will be on steel structures that will be lowered onto the sea bed and connected to a power source.
  3. Through Mineral Accretion Technology we will have calcium carbonate formations that will help corals grow at least 4 to 6 times faster than their actual rate of growth.

Choose from the codes given below:

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1 and 3

d) All of the above

Answer – b

Explanation: Statement 1 is wrong as it is accumulation of minerals dissolved in sea water and not on land surfaces

 

Q6) Which of the following areas is not considered as a major coral reef area in India?

a) Andaman & Nicobar Islands

b) Gulf of Kutch

c) Lakshadweep Islands

d) Majuli

Answer – d

 

Q7) In which of the following contexts is the term ‘Maximum Residual Level’ used?

a) It is a term used in the treatment of Prostate Cancer to monitor the levels of androgen receptor or androgen production

b) It is a term used in the automobiles industry to figure out the emission levels and to keep a check on the same

c) It is a term prescribed by Food Safety and Standards Authority of India for some of the organophosphate pesticides used in cultivation of some fruits and vegetables

d) It is a term used to measure the industrial wastes, effluents and residues in the environment

Answer – c

Explanation: Organophosphate pesticides such as acephate, malathion, profenofos, chlorpyrifos, and quinalphos are used in the cultivation of fruits and vegetables. A maximum residue level (MRL) is the highest level of a pesticide residue that is legally tolerated in or on food or feed when pesticides are applied correctly

 

Q8) Consider the following statements with regard to International Maritime Organization’s (IMO) Sulfur regulations for shipping?

  1. The IMO has banned ships from using fuel with sulfur content above 0.5% compared with 3.5% previously
  2. Under the new regulations, only ships fitted with sulfur-cleaning devices, known as scrubbers, are allowed to continue burning high-sulfur fuel.

Which of the above statements are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer – c

 

Q9) Consider the following statements with regard to Nagoba Jatara?

  1. It is tribal festival held in Manipur
  2. It is a ten day festival celebrated by Mesaram clan of Gond tribes

Which of the above statements are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer – b

Explanation: It is a tribal festival held in Adilabad district of Telengana

 

Q10) Recently a few more sites from India were added in the Ramsar Wetlands List making the total count of wetlands in India as 37. Which of the following statements are correct?

  1. Maharashtra gets it first ever Ramsar site in Nandur Madhameshwar.
  2. Punjab added 3 new Ramsar sites and Uttar Pradesh added 6 new sites.
  3. India has lost nearly one-third of its natural wetlands to urbanisation, agricultural expansion and pollution over the last four decades.

Choose from the codes given below:

a) 1 only

b) 1 and 2

c) 3 only

d) All of the above

Answer – d